• banner04
  • banner05
  • banner01
  • banner07
  • banner03
  • banner06
  • banner02

 

 

Bevrijdingsactiviteiten uitgesteld naar 2021

Het was onvermijdelijk dat ook het comité 75 jaar Bevrijding Werkendam zich zou scharen in het rijtje van organisaties van grote evenementen, die al hun activiteiten op last van de overheid vanwege het coronavirus af moesten gelasten. Van uitstel komt echter geen afstel, men probeert zoveel mogelijk programmaonderdelen naar 2021 te tillen.

Eind april t/m 5 mei 2021

Na alles zorgvuldig afgewogen en ingeschat te hebben, heeft het comité 75 jaar Bevrijding Werkendam besloten om alle activiteiten, die op de planning stonden voor eind april t/m 5 mei, uit te stellen naar diezelfde periode in 2021. De komende maanden zijn nog erg onzeker, het coronavirus lijkt nog lang niet onder controle. Voorzitter Floris van den Hoek: “Uitstel met enkele maanden is niet aantrekkelijk. En onze activiteiten passen immers uiteindelijk beter rond 5 mei. De komende tijd gaan wij hard aan het werk om zoveel mogelijk activiteiten door te kunnen laten gaan in 2021. De Werkendammers die al bezig zijn geweest met voorbereidingen om bij te dragen aan een mooi feest: bedankt! De inspanningen zijn niet tevergeefs. Jullie resultaten zien we graag in 2021.”

Bevrijdingsvlaggen

Voor wat betreft de gespaarde Bevrijdingsvlaggen: deze kunnen, zoals op de stempelkaart stond, nog altijd worden opgehaald op vrijdag 17 april en zaterdag 18 april tussen 10.00-12.00 uur en 14.00-20.00 uur bij AH van Vuuren aan de Sigmondstraat. De uitgifte zal volgens de richtlijnen van de overheid/RIVM aangepakt worden. Vergeet bij het ophalen niet uw nummer, dat is uw bewijs van betaling. Alleen dan kan de vlag aan u meegeven worden.

Oorspronkelijk was het idee om de gehele periode de Bevrijdingsvlag uit te steken (behalve op zondag 3 mei en maandag 4 mei). Het comité is echter van mening dat dit niet zo passend is nu, met zoveel zieken en overledenen wereldwijd en ook in ons eigen dorp. De comitéleden stellen dan ook graag voor om de Bevrijdingsvlag uit te steken op 5 mei, in navolging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vlagt u op Bevrijdingsdag liever met de nationale driekleur, hang de Bevrijdingsvlag er dan bij of hang ‘m bijvoorbeeld voor het raam. Bewaar de vlag in ieder geval tot 2021! Dan komt de vlag alsnog van pas om uiting te geven aan zoveel jaren vrijheid.

Dank

Graag maakt het comité van de mogelijkheid gebruik om iedereen te bedanken voor hun inzet en enorm enthousiasme, wat overal in het dorp gemerkt, gehoord of gezien werd. Daarbij ook een oproep: “Hou vol, samen komen we deze crisis te boven en dan hopen we in april/mei 2021 met heel veel mensen mooie herdenkingen te houden en feestelijkheden te vieren! Het feest van de bevrijding zal dan zeker een extra betekenis krijgen.”

Volgen

Natuurlijk wil het comité iedereen van alle ontwikkelingen op de hoogte houden. Volg daarom de Facebookpagina en/of de website www.75jaarbevrijdingwerkendam.nl. 

 

 

Een overzicht van ons programma voor 2020.

 

Vrijdag 24 april-5 mei

Expositie 'Vijf jaar oorlog' in Buurthuis de Burcht. Een expositie met veel materialen, documentatie en sfeertaferelen. De expositie zal op 24 april om 19.30 uur geopend worden door burgemeester Lichtenberg, ook wethouder Jorritsma is aanwezig. De openingstijden zijn als volgt: 

Zaterdag 25 april: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 uur

Zondag 26 april: gesloten

Maandag 27 april: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 uur

Dinsdag 28 april: 14.00-16.00 uur

Woensdag 29 april: 14.00-16.00 uur

Donderdag 30 april: 14.00-16.00 uur

Vrijdag 1 mei: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 / 19.00-21.00 uur

Zaterdag 2 mei: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 uur

Zondag 3 mei: gesloten

Maandag 4 mei: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 uur

Dinsdag 5 mei: 10.00-12.00 / 14.00-16.00 uur

 

 

 

Zaterdag 25 april

Bevrijdingsherdenking door het Chr. Mannenkoor DEV in de Maranathakerk aan de Gedempte Haven 1. Aanvang 19.30 uur. Het koor heeft Anja van der Starre, die de Merwedegijzelaars regionaal en landelijk onder de aandacht bracht, uitgenodigd om te spreken. Tijdens deze avond zal er ook veel samenzang zijn van vaderlandse liederen. De kerkzaal gaat om 19.00 uur open. Er is geen toegang, wel een collecte na afloop. 

 

Donderdag 30 april

Bevrijdingsconcert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op donderdagavond 30 april speelt de Marinierskapel der Koninklijke Marine een feestelijk concert ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in sporthal De Crosser, Raadhuislaan 19 te Werkendam. Met medewerking van zanger Dennis van Aarssen, de winnaar van The Voice of Holland 2019.

De zaal wordt geopend om 19.00 uur en om 20.00 uur gaat het concert van start. Prijs van een kaartje is € 10,- in de voorverkoop of € 12,50 aan de deur. Dit is inclusief koffie of thee in de pauze.

De verkoopadressen zijn:

Slagerij van den Heuvel
Hoogstraat 80, Werkendam

CIGO Stoop
Kruisstraat 18, Werkendam

 

 

Vrijdagavond 1 mei

Crossingsroute met de Albrechtgroep/Biesboschcrossing. *GEANNULEERD*

ODS, de organisatie van de Biesboschcrossing, heeft om organisatorische redenen/coronavirus deze avond geannuleerd. 

Kruip in de huid van een line-crosser en kano mee! Net als vijf jaar geleden organiseert zalmschouwenvereniging De Ouwe Drijverschuit (ODS) in het kader van 75 jaar Bevrijding Werkendam weer een crossingstocht. Tijdens deze avond kruipen de deelnemers in de huid van de line-crossers en kanoën zij van ‘bezet’ naar ‘bevrijd’ gebied.

Het comité 75 jaar Bevrijding Werkendam is erg blij dat ODS weer een prachtige avond wil organiseren. Vijf jaar geleden was deze tocht voor de deelnemers een enorm succes. Om door een donkere Biesbosch te varen, het was die avond niet helemaal donker maar wel koud met een behoorlijke wind, was al een ervaring. Maar om dan met een kano door de stille Petrussloot te varen, even stil te zijn en daar werkelijk tot je door te laten dringen wat die 21 line-crossers destijds tussen begin november 1944 en mei 1945 hebben meegemaakt, dat was uniek en indrukwekkend. Jaap Westerhout, een van de vijf organisatoren van ODS, glimt van plezier als hij het over de aanstaande tocht heeft: “Het wordt iets anders dan de vorige keer, toen roeiden we door de Biesbosch, nu meer door de Noordwaard, maar het wordt zeker weer een bijzondere beleving. Samen met 40 andere vrijwilligers staan we garant voor een mooie avond.”

Voorafgaand aan de crossing op 1 mei, wordt voor de deelnemers op 10 april een voorlichtingsavond gegeven in de Seleviahoeve. Westerhout: “En, daar zijn we streng in, mis je deze avond waarop allerlei informatie gegeven wordt, dan kun je op 1 mei helaas niet meedoen. We hebben voor die avond ook een gastspreker uitgenodigd; Jan Hoevenaar, zoon van line-crosser Koos Hoevenaar.” Op vrijdagavond 1 mei worden de deelnemers in twee groepen eerst naar een punt in de Biesbosch gebracht met rietaak Vier Gebroeders. Daarna volgt nog een laatste briefing en stappen de pseudocrossers vervolgens de kano’s in. Onderweg zijn de nodige spannende elementen ingebouwd om enigszins te ervaren wat de line-crossers toen ervoeren.

Wie mee wil doen, wordt gevraagd een inschrijfformulier op te vragen bij Westerhout, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf 1 maart kunnen de formulieren ingeleverd worden op hetzelfde adres. In verband met de veiligheid is er een leeftijdslimiet gesteld: minimumleeftijd 12 jaar en maximum 60 jaar. Tussen 12 en 16 jaar is begeleiding door een volwassene een voorwaarde. Net als vijf jaar geleden kunnen er maar 60 personen deelnemen, wees er met uw aanmelding dus snel bij.

 

  

Zaterdagochtend 2 mei

Optocht door Werkendam, met muziekkorpsen, legervoertuigen, wagens en wandelgroepen. De mooiste of origineelste deelnemers ontvangen een prijs. De route trekt vanaf het Raadhuisplein door de Werkense polder naar het centrum van Werkendam. Daar wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken (12.00 uur) en kunnen de legervoertuigen nog bekeken worden. We starten om 10.00 uur.

 

 

 

Zaterdagavond 2 mei

Brits en lokaal verzet. Engelsman Dick Hallam, oom van de geallieerde vlieger Eric Cooper, die begraven ligt op het kerkhof aan 't Laantje, geeft deze avond een boeiende lezing genaamd 'Life and Death of a Bomber Boy'. Ingezoomd wordt op de mannen en jongens die met hun toestellen diep nazi-Duitsland invlogen. 

Om de geschiedenis van het lokale verzet te blijven vertellen, is ervoor gekozen om na de lezing ook de film ‘Grensrechters van de Biesbosch’ te vertonen, waarin de in veiligheid gebrachte Britse generaal Hackett aan het woord komt, evenals verzetsman en line-crosser Piet van den Hoek, ridder Militaire Willems-Orde, uit Werkendam.

Gijs Tuinman, eveneens Ridder MWO, zal deze film met een korte toespraak inleiden. Iedereen is welkom in de Maranathakerk aan de Gedempte Haven om 19.30 uur. De kerkzaal gaat open om 19.00 uur. Toegang is € 2,- per persoon. 

 

Zaterdagavond 2 mei

Bevrijdingsconcert met gospelkoor Sound of Joy in de Biesboschkerk aan de Richter. Aan deze avond, met het thema 'Echt bevrijd?!', verleent ook jongerenkoor Tutti uit Gorinchem medewerking. De avond begint om 19.30 uur.

 

Zondag 3 mei zijn er geen activiteiten.

 

  

Maandag 4 mei zijn er geen activiteiten van ons comité. Wel zijn er twee herdenkingen georganiseerd door het 4 mei Comité Werkendam. 

 

Dinsdagochtend 5 mei

Sport- en spelochtend voor de jeugd i.s.m. Bart sportcoaches, zwembad Werkina, Tennisvereniging Werkendam en basketbalclub Virtus.

 

 

 

Dinsdagmiddag en -avond

Afsluitend Bevrijdingsbal met Foodtrucks. De speciaal samengestelde, negenkoppige band The Hit-Crossers, staat op de slotavond garant voor een feestje!

Vanaf 16.00 uur zullen foodtrucks op het terrein aan de Werkina zijn; gezellig samen eten van je favoriete food.

The Hit-Crossers starten rond 16.30 uur en gaan door de decennia heen terug van hedendaagse muziek naar de oorlog. Daarna maakt het bekende trio The Petticoats haar opwachting. Na The Petticoats neemt de band het weer over en speelt vanaf de oorlogsjaren weer terug naar het heden. Populaire nummers komen voorbij en, het is niet voor niets een bal, dus voetjes van de vloer!

 

 

 

 

 

Holocaust-overlevende Mrs Hetty Verolme:

"Always believe that tomorrow will be a better day."

 

 

Programma voor iedereen

Neem gauw een kijkje bij ons programma en hou de data alvast vrij in uw/jouw agenda!

Like ons op Facebook voor al het nieuws

Om op de hoogte te blijven en ons nieuws te delen met anderen: volg ons op Facebook!

© 2021 Comité 75 jaar Bevrijding Werkendam | Gemaakt met door Altena Media & Altena Websites